Így lehet HIV-fertőzött!

A HIV-fertőzés csókkal vagy közös medence használattal nem terjed, de vérrel, ondóval és hüvelyváladékkal könnyen átkerülhet a vírus a másik testbe.

A HIV terjedése

A gyógyszeresen nem kezelt HIV-fertőzött személyek vére, ondója és hüvelyváladéka, valamint az anyatej tartalmazhat a fertőzéshez szükséges mennyiségű vírust. A kezelt betegek szervezetében is található vírus (ideális esetben 20 kópia/mm3 alatt), de az átvitel valószínűsége csaknem nullára csökken, mindazonáltal a fertőződés elleni védekezés ezen esetekben sem hanyagolható el.

3d rendered illustration - HIVVérrel és vérkészítményekkel 1985. előtt Magyarországon is történt fertőződés, de a biztonságos, vírus elleni antitesteket kimutató tesztek kifejlesztésével ilyen típusú átvitel azóta már nem jöhet létre. Egészségügyileg fejletlen, szegény afrikai, ázsiai országokban azonban előfordulhat, hogy a donorszűrések elégtelensége miatt valakit vérrel vagy vérkészítménnyel fertőzzenek meg.

A világ legtöbb, fejlődő országában a heteroszexuális átvitel jellemző, de például hazánkban még mindig a homo-biszexuális átvitel a legjellemzőbb (kb. 80%). A nők mindig nagyobb kockázatnak vannak kitéve, így fogékonyabbak a fertőzésre, az átvitel valószínűsége háromszorosa a nőről férfira való terjedésnek. Orális szexuális aktus esetén a veszély lényegesen kisebb, de nem zárható ki.

Az intravénás kábítószerrel való terjedés hazánkban alig néhány esetben fordult elő eddig, de egyes kelet-európai országokban, Ukrajnában, Oroszországban és a balti államokban ez az átvitel fő útja. Komoly veszélyt jelenthet a nem kellően sterilezett eszközökkel végzett tetoválás és testékszer behelyezés.

A HIV fertőzött anyáról a magzatra, gyógyszeres kezelés nélkül 20-30%-ban jut át, de az anya gyógyszeres kezelésével ez az arány 1-2%-ra csökkenthető. Hazánkban az utóbbi években évente 4-5 HIV-fertőzött, HIV ellenes kezelésben részesülő nő döntött gyermekvállalás mellett és szerencsére eddig valamennyi magzat HIV-negatívnak bizonyult. HIV-pozitív édesanya a gyógyszeres kezelés mellett sem szoptathatja újszülöttjét.

A vírus a testen kívül, szabad levegőn rendkívül gyorsan inaktiválódik. Nem terjed a HIV puszival, csókolózással, simogatással, kézfogással, érintéssel, köhögéssel, tüsszentéssel, izzadtsággal, vagy egyéb olyan váladékkal, ami nem tartalmaz vért. Közös hétköznapi együttlét során, közös edény, evőeszközökkel, vagy bármilyen más nem éles használati eszközzel nem terjed a betegség. Nem viszi át a fertőzést semmilyen szúnyog- vagy rovarcsípés. Nincs veszély uszodában, medencékben, ahol nincsenek meg a fertőződés lehetőségei.

 A HIV/AIDS betegség természetes lefolyása

A HIV-el való fertőződést követő 3-6 héten belül az esetek 30-40%-ában egy úgynevezett, „akut, vagy primer HIV-tünetegyüttes” léphet fel. Legjellemzőbb tünetei a láz, a nyirokcsomók megnagyobbodása, fáradékonyság, rossz közérzet, ritkábban hasmenés és a bőrön kiütések, esetleg a központi idegrendszer zavarai (szédülés, bénulások, fejfájás, Guillani-Barré szindróma). A tünetek néhány héten belül maguktól elmúlnak, a fertőzöttek sokszor csak évekkel később (amikor tudomást szereznek vírushordozó állapotukról) emlékeznek vissza az influenza- vagy mononucleosisszerű megbetegedésükre.

A következő években (akár 2-15 évig) a HIV-pozitív személynek semmilyen klinikai panasza nincs, tehát a „krónikus, tünetmentes HIV-fertőzés” stádiumában csakis a HIV szűrés deríthet fényt a vírushordozásra.

A tünetmentes periódust követően az immunrendszer fokozatosan gyengülni kezd és a „tünetes HIV-fertőzés” stádiuma alakul ki, amire például a testszerte megnagyobbodott nyirokcsomók, a hosszan tartó láz, fogyás, éjszakai izzadás, fáradékonyság, hasmenés jellemzőek. Ez az időszak általában néhány évig tart és a vérben fokozatosan csökkenő CD4 limfocitaszám és emelkedő vírusmennyiség kíséri.

A kombinált, hatékony antiretrovirális terápia (HAART) bevezetése óta az AIDS betegség fenti lefolyása jelentősen megváltozott, hiszen a vírusellenes kezelés a folyamatot szinte bármely stádiumban nemcsak megállítja, hanem képes a kóros immunfolyamatokat visszafordítani, tehát az AIDS stádiumba tartozó beteget tünetmentes HIV-fertőzötté változtatni. Szerencsére 1995 óta a HAART Magyarországon is elérhető, ezért azóta hazánkban is csökkent az AIDS betegség előfordulása és a halálozás, amellett, hogy a fertőzöttek száma folyamatosan növekszik. Sajnos egy világszerte észlelhető tendencia már nálunk is észlelhető, nevezetesen, hogy az elmúlt években a HAART kezelés ellenére megszaporodott a nem-AIDS függő daganatok (tüdőrák, colon- és végbélcarcinoma) és érdekes módon az AIDS-hez jellemzően társuló malignus megbetegedések (Kaposi sarcoma és non-Hodgin lymphoma) száma.

 

His essaysheaven.com/ turbulent times had taken their toll, for he now experienced.