HIV-pozitív ≠ AIDS

Indul a nyár és ezzel együtt a fesztiválszezon is. De miért találkozunk egyre több rendezvényen egészségügyi sátrakkal, szűrőállomásokkal?

hiv_aidsEzeken a helyeken fokozott mértékben tesszük ki szervezetünket különféle betegségeknek, fertőzéseknek és az önfeledt szórakozás mellett hajlamosak vagyunk a józan ítélőképességünket félretenni. Ezt felismerték azok az emberek és orvosok, akik fertőző betegségekben szenvedő betegekkel foglalkoznak. Ezért megjelentek kedvenc nyári helyszíneinken is, hogy jó tanácsokkal lássanak el minket. A fertőző kórok közül az egyik legsúlyosabb kimenetelű a HIV/AIDS. De miért fontos beszélni egy olyan betegségről, amiről alig hallott, és valószínűleg nem is ismer ilyen kórban szenvedőt? Azért, mert e betegséggel kapcsolatban számos tévképzet él a köztudatban.

Tény, hogy sokáig a HIV-et a homoszexuálisok betegségének gondolták. Az elmúlt évek tapasztalata erre rácáfolt, mert egyre több fiatal lány és fiú betegszik meg ebben a betegségben. Egy egyszeri figyelmetlenség, és cipelheti ezt a terhet élete végéig. És nem csak Ön, hanem a partnere és a családja is. Mivel ez a betegség elsősorban szexuális úton terjed, a fertőzöttség jelentősen megnehezíti a párválasztást és a párkapcsolatot, illetve a későbbi gyermekvállalást is. A HIV fertőzés, és a következtében fellépő AIDS betegség kétségtelenül napjaink legsúlyosabb szexuális úton terjedő fertőzése. Nincs más megoldás, mint mindent megtenni azért, hogy megelőzze ezt a nagyon komoly, gyógyíthatatlan betegséget.

Az AIDS (Acquired Immune Defi ciency Syndrome = szerzett immun-hiányos tünetegyüttes) a HIV (Human Immunodefi ciency Virus = emberi immun-hiány vírusa) által előidézett tünetegyüttes, amelyet 1981-ben azonosítottak, de már jóval régebben megjelent. A vírus az immunrendszer sejtjeit pusztítja. Az immunrendszer fokozatos leromlása elősegíti a fertőzések és a daganatok megjelenését. A fertőzés után a tünetek általában évekkel (átlagosan 5 évvel) később jelentkeznek, de időközben a fertőzöttek továbbadhatják a vírust.

HIV fertőzöttnek lenni nem jelent egyet az AIDS-esnek lenni kifejezéssel. A HIV fertőzöttség azt jelenti, hogy a vérben megjelentek azok az antitestek, amelyekkel a szervezet a vírusra reagál. Sok HIV-pozitív emberen évek múltán sem jelentkeznek az AIDS tünetei, de szervezetükben ott van a vírus. Idővel a HIV legyengíti az immunrendszert, ami eddig védett minden fertőzéstől. Így a szervezet sokkal sebezhetőbb lesz minden betegséggel szemben, ez vezet a halálhoz. Ma már igen nagy hatékonyságú gyógyszerek léteznek, amelyekkel a vírus szaporodása jelentős mértékben lelassítható. Ezek a gyógyszerek nem gyógyítják meg a HIV-fertőzést, de nagymértékben lelassítják az immunrendszer pusztulását. A HIV-fertőzés ilyen módon kezelhető krónikus fertőzés.

Aktív szexuális élet = rendszeres ellenőrzés!

Az aktív szexuális életet élők számára rendkívül fontos a rendszeres szűrés, mert így hamar kiderül a lappangó, még diagnosztizálatlan kór, és megelőzhető a fertőzés továbbterjedése. A szűrési lehetőségekről az orvosi rendelőkben vagy akár az interneten is kaphat információt. Éljen a lehetőséggel, hogy biztonságban élhessen!

Hogyan terjedhet az HIV?

Szexuális átvitel – Az, hogy mennyi esélye van arra, hogy ezúton elkapja a HIV-et, függ a szexuális érintkezési módtól, a partnerek számától, a védekezés módszerétől, illetve hogy a partnernek milyen típusú fertőzése van. Mindenképpen használjon óvszert, hogy ilyen módon ne kaphassa el a fertőzést!

Fertőzött vérrel, vérkészítménnyel történő átvitel – A ’80-as évek elején a betegek jelentős része a világon ily módon fertőződött meg. Azonban a vérkészítmények kötelező szűrésének bevezetése óta ez a veszély a fejlett országokban minimálisra csökkent.

Anyáról gyermekre történő átvitel – Ez a fertőződési mód részben csökken, mert a HIV fertőzött anyák vírusellenes szerrel történő kezelése az anyáról gyermekre való átvitel valószínűségét 25%-ról 8%-ra csökkenti. Részben viszont emelkedik, mert egyre nő a fiatal drogos HIV pozitív anyák száma. A gyermek megfertőződhet szülés közben, de akár a szoptatás során is.

Közös tű, fecskendő használata – Ez történhet a kábítószer-élvezők közös tűhasználatával, de idetartoznak egyes fertőzések is, amikor a nem megfelelő körülmények miatt például a gyerekosztályon egy tűvel kezelték a gyerekeket. (Erre példa Románia a ’80-as években, ahol ma az AIDS betegek száma meghaladja a 3.000-t, és a betegek túlnyomó többsége gyermek, illetve fiatal felnőtt.)

Balesetből eredő fertőzések – Ezek során általában az ápoló személyzet fertőződik meg. A kötelező óvórendszabályok betartásával általában ez elkerülhető. A betegek hatékony kezelése és a vakcinák kifejlesztése még nem megoldott feladat. Bár erre évente dollármilliókat költenek, sajnos a kezdeti biztató eredmények nem váltották be a hozzájuk fűzött reményt.

In her service homework comparisoncontrast essay about her