AIDS világnap

1988. óta december elseje az AIDS világnapja. A világnap célja a figyelemfelkeltés, a betegségről és annak megelőzéséről szóló ismeretterjesztés; a betegeket érintő előítéletek leküzdése és a kutatásra, a gondozásra szánt adományok gyűjtése. Az utóbbi harminc évben hatvanmillió embert fertőzött meg a vírus, több mint harmincmillió ember halálát okozva.

Mi is az AIDS?

Stopping AIDSAz AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome = szerzett immunhiányos tünetegyüttes) a HIV (Human Immunodeficiency Virus = emberi immunhiány vírusa) által előidézett, gyakorlatilag 100%-os halálozású tünetegyüttes, amelyet 1981-ben azonosítottak, de már jóval régebben megjelent. A vírus az immunrendszer sejtjeit pusztítja. Az immunrendszer fokozatos leromlása elősegíti a fertőzések és a daganatok megjelenését. A fertőzés után a tünetek általában évekkel (átlagosan 5 évvel) később jelentkeznek, de időközben a fertőzöttek továbbadhatják a vírust.) Az AIDS egyik leghíresebb áldozata egészen máig az indiai származású brit zenész, Freddie Mercury, a Queen zenekar frontembere. A Queen együttest a dalokon túl Freddie Mercury, az 1970-es, 80-as évek egyik legnagyobb sztárjának és legsikeresebb előadójának karizmatikus előadásai tették világhírűvé. Annak ellenére, hogy természetes hangja a bariton volt, a legtöbb dalt tenorban adta elő a közel négy oktáv hangterjedelmű énekes. A legvalószínűbb feltevések szerint Mercury már 1987-ben elkapta a HIV-vírust. Ezt a nézetet támasztják alá az ezután megritkult stúdiólemezek, és a teljesen abbahagyott koncertek. 1988 után szinte alig mutatkozott a nyilvánosság előtt. Mivel már 1989-ben külsőleg is felfedezhetők voltak a tünetek, a sajtó gyakran cikkezett az egészségi állapotáról, titokzatos betegségeket találgatva, sőt, emlegették az AIDS-betegséget is vele kapcsolatban.

 Queen: These are the days of our lives

A zenekar tagjaival 1989. május 22-én tudatta az állapotát. Az utolsó Queen-munka, melyben részt vett, a These Are the Days of Our Lives dal videoklipje volt. Ekkorra már szembeötlő volt leromlott egészségi állapota, bőrét a Kaposi-szarkóma sebei lepték el. 1991 őszén soványan és betegen már azzal a tudattal énekelte szalagra a Queen drámai dalait, hogy azokat a közönség már csak a halála után fogja hallani.

Ha Freddie Mercury fél évvel később betegszik meg az AIDS-ben, talán még ma is élne. Az elmúlt két évtizedben óriásit fejlődött az orvostudomány, a HIV-fertőzötteknek már nem kell meghalniuk. Ezzel együtt sajnos az emberek kevésbé óvatosak lettek: az óvszermentes szex, a drogosok tűcseréje, a kórházi vérátömlesztések sajnos még mindig rengeteg ember halálát okozzák világszerte, különösen a fejlődő országokban, ahol nincs lehetőség a betegek szakszerű kezelésére.

Bár ma már az orvostudomány ott tart, hogy AIDS-es betegek kezelés mellett jó életkilátásokkal birnak, sőt AIDS fertőzött nőnek megfelelő gyógyszerezés mellett 99 százalékban egészséges gyermeke születhet, azért nem szabad egy percre sem megfeledkeznünk arról, hogy a szerzett immunhiányos betegség sokak számára még mindig halálos ítélet.

Ne érezze magát biztonságban, ne higgye, hogy ez Önnel nem történhet meg!

Cation cheap essay writers doesnt have a sense of humor here, he or she will certainly fold